Hoe bespaart u nog meer energie?

Naast een investering in ledverlichting zijn er meerdere mogelijkheden om energie te besparen. Dat kan. Door kritisch te kijken naar het besparingspotentieel van:

 • Bedrijfshalverlichting en kantoorverlichting (zie besparingscalculatie en financiële lease)
 • Verwarming en ventilatie door bijvoorbeeld warmtepompen of zonnecollectoren
 • Koeling, idem
 • Elektriciteitsopwekking door bij voorbeeld pv panelen
 • Het gebruik van: bewegings- en aanwezigheidssensoren, dag- en nacht regelingen en op afstand bedienbare systemen. Zoals voor verwarming en ventilatie. Via apps bij voorbeeld. En lichtsterkte sensoren
 • Verdere domotica; het op afstand regelen en besturen van (productie) processen

Hoe pak je het aan

Vanuit managementoogpunt is het aan te raden om met het simpelste te beginnen.
Al was het alleen maar om te bewijzen hoe makkelijk het is om een bepaald resultaat te behalen. Dat werkt vaak aanstekelijk voor de gehele organisatie.

Dus ga meten aan de verschillende energie gebruikers en bepaal welk proces het minst verbruikt.
Stel het is de kantoorverlichting. Ga met een paar mensen een half uurtje zitten en bedenk hoe je het verbruik naar beneden kunt krijgen. Voer dit in en meet opnieuw. Zeker weten dat je bespaard hebt. Communiceer dit goed. Dat motiveert.

En dat is nu juist belangrijk voor de volgende stap: Kies een proces dat voor een belangrijk deel van de energiekosten verantwoordelijk is. Bij voorbeeld de koelinstallatie van een opslag koelhuis. En werk dat ook weer met een paar medewerkers uit en maak een besparingsplan. Inclusief wie wat voor z’n rekening neemt. Zorg voor kartrekkers. En enthousiastelingen.
Bespaar je op zo’n belangrijke energieverbruiker, dan heeft het rechtstreeks invloed op de kostprijs van het product en de concurrentiepositie van het bedrijf.

Tot zover een stukje psychologie van de koude grond.

Hoe pak je ingewikkelde energiegebruikers in gebouwbeheer aan

Vraag advies aan een deskundige partij. EchtLicht kent de experts. Aarzel niet en EchtLicht zorgt er voor dat er met u contact opgenomen wordt. Rechtstreeks en zonder verdere tussenkomst van EchtLicht. Wij verdienen daar niet aan. Hooguit wat roem.

Alles doen? Natuurlijk wel!

Natuurlijk is het zinvol om alles meteen aan te pakken. Maar vaak ontbreken de middelen daarvoor. Met “financiële lease” (met link naar artikel) kan dat wel.

Voor grotere bedrijven geldt nog dit:

Vaak is energie besparen voor grotere gebouwen en bedrijven verplicht. Hoe zit dat?

 • Energiebesparende maatregelen voor gebouwen zijn verplicht bij een hoger jaarlijks verbruik van meer dan 50.000Kwh of 25.000 kuub aardgas equivalenten: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/bestaande-bouw/activiteitenbesluit
 • Dit geldt alleen als de besparingen binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Anders hoeft het niet.
 • Omgevingsdiensten gaan handhaven en kunnen boetes opleggen.
 • Het gaat om ca. 107.000 bedrijven in Nederland.
  De hiermee beoogde besparingen zijn gelijk aan 1,5 miljoen huishoudens.
 • In Apeldoorn is een pilot gestart met 650 bedrijven. Info kunt u ook aan deze gemeente vragen.

Onlangs is bovenstaande in het nieuws geweest en heeft de provincie Gelderland het voortouw genomen. De wet bestaat al vanaf 1993. 25 jaar dus al! Maar er is nooit op gehandhaafd. En Wiebes wil dat nu anders:
https://nos.nl/artikel/2209512-bedrijven-verplicht-om-nu-echt-werk-te-maken-van-energiebesparing.html

Een energie audit in het kader van de EED is verplicht, als:
(Europese Richtlijn EED = Energy Efficiency Directive)

Elke 4 jaar moet zo’n EED uitgevoerd worden. Ga er maar aan staan.

Zuinig en bewust

Ons productassortiment wordt ontworpen, ontwikkeld, geconstrueerd en geproduceerd op basis van duurzaamheidsprincipes. Onze producten leveren een hoge bijdrage aan het milieu door een laag energiegebruik en lage CO2 belasting. Reducties van 50 tot 70% blijken haalbaar!

Onze duurzame producten

EchtLicht gaat tevredenheid voorbij

Wij bieden professionele ondersteuning aan onze klanten. Op basis van uw wensen maken wij een verlichtingsontwerp. Berekenen we wat u kunt besparen. En kunnen wij u helpen bij het vinden van het juiste installatiebedrijf.

Onze diensten