LICHTPLAN – De basis voor optimaal besparen.

 1. Inleiding
 2. Het waarom van een lichtplan
 3. Want wat als niet
 4. Minimum normen voor een lichtplan
 5. Lichtplan voor wie?
 6. Welk inzicht krijgt u met een lichtplan.
 7. Ik sla alles over: I wil nú een lichtplan.

Inleiding.

Lichtplan nodig? Een goed lichtplan is belangrijk.

  

Van werk tot sport. Van inspanning tot ontspanning. EchtLicht maakt een lichtplan die past bij uw situatie. Wij zorgen voor het meeste geschikte lichtplan op basis van onder andere de verlichtingssterkte. En dit in combinatie met de voor u hoogst mogelijke besparing. Waarover later meer.

Met een goede afstemming van de verlichtingsintensiteit op het uit te voeren werk of de taak, zorgen wij voor een optimale verlichting van uw werkplek in uw bedrijf, of op het sportveld.
En dat doen wij voor tal van uiteenlopende situaties. Wij hebben namelijk al heel veel doordachte lichtplannen gemaakt. Voor een grote variëteit aan toepassingen. Zie onze recensies.

Want zonder lichtplan weten we echt helemaal niks. Letterlijk. Maar hoe zit dat nu precies?

Het waarom van een lichtplan.

Onze hersenen vormen het licht dat ons oog raakt om in beelden. Al dan niet “gekleurd” met onze eigen perceptie. Deze perceptie is gebaseerd op emoties, kernwaarden en eigen identiteit. Kortom elk mens kijkt feitelijk “door een andere bril” naar de werkelijkheid om zich heen.

Vergelijk het met een camera op uw telefoon.
De lens laat licht binnen en de camera maakt er een beeld van. De camera zal proberen een zo goed mogelijk beeld te maken. Afhankelijk van de instellingen, die we op basis van onze voorkeuren hebben ingesteld. Of op “automatisch”. Kan ook. Maar is ook een bewuste of meer onbewuste eigen keuze. Ook de camera is dus bewust of onbewust door ons beïnvloed en krijgt daarmee ook zijn eigen “identiteit”.

Het aldus geproduceerde beeld zal door de camera zo weergegeven worden, dat wij goed kunnen herkennen wat er zoal op het beeld te zien is. Of er nu weinig of veel licht aanwezig was, uiteraard binnen bepaalde grenzen, de camera produceert het meest optimale beeld.

En dat nu juist, doen onze hersenen niet anders. Zij proberen het juiste beeld samen te stellen. Bij voldoende licht en uit de goede richting komt er een goed beeld tot stand. Bij niet voldoende licht of verblinding gaat dat moeilijker. Kost dat meer energie. Hoe vaker dat op een dag gebeurt, hoe sneller wij vermoeid raken. Iedereen kent dat wel. Het is als autorijden ’s nachts of met regen, of tegen de felle zon in. De kwaliteit van de verlichting is slechter en dus kost het ons meer moeite om de goede dingen te kunnen blijven doen. En lassen we meer pauzes in.

Of je nu werkt, sport, tekent, schildert, of wat ook maar, voor elke activiteit heb je een andere minimale lichtsterkte nodig. Om er voor te zorgen dat je als mens goed functioneert. En dat je je er prettig bij voelt.

Want wat als niet.

Zonder lichtplan weet je nooit precies of de lichtopbrengst straks voldoende is of niet. En ben je misschien niet in staat je taak of activiteiten goed en vooral ook zonder fouten, uit te voeren. Zonder snel moe te worden.

En zo niet:

 • Kans op fouten
 • Sneller moe worden
 • Kwaliteitsproblemen over het hoofd zien
 • ARBO ongelukken veroorzaken
 • Verkeersongelukken veroorzaken
 • Je minder prettig voelen.

Minimum normen voor een lichtplan.

Een lichtplan maak je op basis van minimum normen. Dat wil zeggen, op basis van díe lichtsterkte, die het mogelijk maakt om een taak langere tijd achter elkaar uit te voeren. Zonder vermoeid te raken.
Dat kan 8u zijn, maar ook een dag met diverse pauzes er tussen door. Of ploegendiensten. Wil je daar meer over weten, lees daarvoor mijn blog.
De minimum normen voor elke activiteit staan in de NEN (Nederlandse Norm 12464-1/2).

Voor het maken van een lichtplan hanteren wij NEN normen. Dit zijn minimum waarden. Het mag dus altijd meer. Ze zijn belangrijk voor de activiteiten in uw bedrijf. Het werkt kwaliteit verhogend. Wij geven u deskundig advies en kunnen u de efficiency laten zien door middel van een besparingscalculatie. Wij hebben veel ervaring in het maken van lichtplannen. Wij meten de ruimtes op en bekijken met u of uw medewerkers op welke plaatsen welke activiteiten worden uitgevoerd en welke lichtinval gewenst is. Dát verwerken we in het lichtplan.

Lichtplan voor wie?

Als u bijvoorbeeld medewerkers heeft die klagen over het licht, kan een lichtplan uitkomst geven. Hoe wij dat doen? Door de ruimte en de ruimte-elementen in een 3D animatie te plaatsen. Hierdoor kun je precies laten zien waar goede en minder goed verlichte plekken zijn. En kun je in de 3D simulatie wijzigingen aanbrengen door het verplaatsen of extra plaatsen van verlichtingsarmaturen om zo de verlichting te optimaliseren. Door presentatie van deze animatie aan de opdrachtgever en medewerkers kun je heel mooi aantonen hoe de problemen opgelost kunnen worden.

         

Op de linker afbeelding zie je donkere plekken op de 2 grote werktafels in het midden.
Op de rechter afbeelding zijn die door het bijplaatsten van extra lichtpunten beter verlicht.
(NB: door technische installaties boven het plafond waren de mogelijkheden hier beperkt.)

In het algemeen kun je stellen dat wij door onze ruime ervaring in verschillende branches de meeste uiteenlopende bedrijven en sportverenigingen kunnen adviseren. Denk ik. We moeten ook een beetje bescheiden blijven.

EchtLicht heeft een aantal interessante projecten gedaan voor bedrijfshallen, scheepswerven, drukkerijen, garagebedrijven, magazijnen, kantoren en ook voor winkels. Zie onze projecten.

Wij stemmen ons licht af op het werk, of de activiteiten, die op de betreffende locatie uitgevoerd worden.
Een fietsenhok en een laboratorium moeten beide verlichting hebben. De aanpak is hetzelfde. Het resultaat verschilt een beetje…..

Welk inzicht krijgt u met een lichtplan.

Zoals hiervoor beschreven, kunt u problemen duidelijk maken en oplossen.
Maar u kunt ook van de huidige situatie een lichtplan laten maken om te beoordelen welke lichtkwaliteit er op dit moment is. En wanneer de lichtsterkte niet toereikend is kunt u van scratch een  nieuw plan maken, of u kunt er voor kiezen de huidige verlichting aan te passen. Eerlijk gezegd gebeurt dat laatste alleen als er recent nieuwe verlichting is aangelegd.
Door rekening te houden met de NEN norm weet u, wat u ook besluit, dat u straks verlichting hebt waar mensen zich prettig bij voelen. Dat is wat u toch wilt?

U wilt nú een lichtplan.

Wilt u een lichtplan laten maken door een deskundige?  En u wilt meteen de besparingen weten? Bél!!
Door in gesprek te gaan horen wij wat voor u belangrijk is. Voor elke soort verlichting zijn er andere eisen. Op kantoor wil je namelijk een ander soort licht dan in een grote bedrijfshal. Met al deze aspecten houden wij rekening in ons lichtplan. Door goed te kijken naar de ruimte, omgeving en de specifieke wensen van de klant zorgen wij voor de best passende verlichtingsoplossing.

Neem contact met ons op om uw persoonlijke verlichtingsplan te bespreken.

Zuinig en bewust

Ons productassortiment wordt ontworpen, ontwikkeld, geconstrueerd en geproduceerd op basis van duurzaamheidsprincipes. Onze producten leveren een hoge bijdrage aan het milieu door een laag energiegebruik en lage CO2 belasting. Reducties van 50 tot 70% blijken haalbaar!

Onze duurzame producten

EchtLicht gaat tevredenheid voorbij

Wij bieden professionele ondersteuning aan onze klanten. Op basis van uw wensen maken wij een verlichtingsontwerp. Berekenen we wat u kunt besparen. En kunnen wij u helpen bij het vinden van het juiste installatiebedrijf.

Onze diensten